Minden, amit a Csonti Befőtt-ről tudni kell!

A befőtt piacra kerülése óta rengeteg kérdés merült fel a termék felhasználásával kapcsolatban, mivel a megszokottól egy teljesen eltérő csali került a horgászok látókörébe. A következőkben kérdezz-felelek alapon megpróbálom összegezni a legfontosabb tudnivalókat, tisztázni a félreértéseket, majd pár sorban, képekkel szemléltetve kitérek a tökéletes csalizásra is!
1. Miért eltérő csali, ha minden horgász ismeri a csontit?
A válasz egyszerű: a felhasználási terület részben megegyezik a forrázott csontival, tehát olyan szituációkban áll AZONNAL, KÜLÖNBÖZŐ ÍZEKBEN a rendelkezésünkre, amikor nincs időnk az otthoni előkészületekre, de az élő csontkukac mozgása okozta kellemetlenségeket szeretnénk elkerülni. (Az etetőkosár szétrúgása, az etetésről való elmászás, a rövidebb monofil előke gubancolódása, kosárra tekerése.)
2. Szelektál a Csonti Befőtt?
Maga a befőtt nem, de a tartalma igen! :-)
A tapasztalatok alapján hiába csontiról beszélünk, a kisebb halak érdeklődését mozgás hiányában kevésbé kelti fel, mint élő társa, így a horgászat során, az egyéb befolyásoló tényezők függvényében előbb számíthatunk Pontyokra, mint Keszegekre és egyéb kishalakra.
3. Ez tényleg nem gumiból van?
Bármennyire furcsa, ez a leggyakoribb kérdés mind a hazai piacon, mind a külföldin egyaránt. Még kézbe véve se hiszik el sokan, hogy a befőtt tartalma tényleg 100%-ban természetes (biológiai) anyag.
Nehéz fába vágtuk a fejszét a gumi-csalik fénykorában, de hiszünk benne, hogy cégünkhöz hasonlóan másoknak is prioritást jelent a halak védelme és a környezettudatos horgászat. Talán hamarosan eljön az idő, amikor nem szennyezzük tovább a vizeinket és sporthorgászként a csali megválasztásával is ügyelünk arra, hogy a többi sporttársnak, vagy akár magunknak is újra élményt nyújtson egy szép hal kifogása.
4. Miért lett befőtt a neve?
Erre talán a legjobb válasz a klasszikus idézése: „miért, mi legyen, fapuma?”. Viccet félretéve, a cég vezetője éveken át dolgozott azon, hogy megoldja a csonti TARTÓSÍTÓSZER MENTES elrakását, no és mit rakunk el „télire”? Hát a befőttet...
Van, akinek tetszik a név, van, akinek komolytalan, de egy biztos, ebben a formában jelenleg egyedülálló termék a piacon.
5. Milyen ízekben kapható és mekkora kiszerelésekben?
Jelenleg 10 féle íz-variánsban ( eper,eper-méz,vanília, ananász, mandula, fokhagyma, fokhagyma-mandula, kagyló, kolbászos-fűszeres) és két féle kiszerelésben (40ml a csalizó és 220ml az etetőanyag dúsításra is alkalmas) kapható.
6. Meddig áll el?
Alapvetően két féle tartósságról beszélhetünk, az egyik a felbontás előtti, a másik pedig a felbontás utáni. Felbontás előtt közvetlen napsütéstől mentes helyen, szobahőmérsékleten egy évig, felbontás utána pedig hűtőben tárolva még hetekig.
7. Mik a jövőbeni tervek?
- A befőttek új „design-t” kapnak, sokkal modernebb és informatívabb köntösbe öltöztetjük, hogy a hazai és a külföldi vásárlóknak is egyértelmű legyen, mi van az üvegben.
- A befőtt csatlakozik a Magic Maggot termékcsaládhoz és még több boltba jut el 2018-ban.
- A folyamatos kísérletezéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően a bennük lévő csontiknak erősebb lesz a színárnyalata, hogy ezzel még jobban felkeltsék a halak érdeklődését.
- Próbálunk megoldást találni arra, hogy a boltok polcain lévő termékeket a vásárlók NE BONTSÁK FEL, mint egy csalizópelletet, mert amint levegő éri a befőttet, megindul egy bomlási folyamat és a polcra visszahelyezve idővel megromlik.
8. Hogyan csalizzuk?
Talán a felsorolt pontok közül a horgász számára ez a legfontosabb tudnivaló, mert meghatározza az eredményességét.
Ebben a kérdésben a teljes tesztercsapatunk egyetértett, miszerint az élő csontitől eltérő mód kell a horogra szúrni. Míg az élő kapcsán fokozattan ügyelünk arra, hogy ne szúrjuk át a testét, és ezzel hosszabb ideig tartsuk fent a mozgását, a befőttnél próbáljuk meg a csontit az 1/3-ánál (kb. a 3. gyűrű) felszúrni, hogy elkerüljük a rafinált halak lecsipkedését. Ezzel a módszerrel az akadás és a kapás/hal arány szinte 100%-os, de legalábbis a csalizásunk már tökéletes lesz egy összetett rendszerben, aminek az eredménye a sikeres és elégedett horgászat.
Szabó Ádám
Írj hozzászólást