Létezik tökéletes method mix?

Bemutatkozik cégünk két zászlóshajója, a „Stinky Mix” és „Sweet Mix” névre keresztelt method páros!
Mielőtt egyenként ismertetném az etetőanyagokat, nem árt tisztázni, hogy milyen koncepció alapján készítettük ezt a két fehérjebombát.
Tisztán emlékszem, amikor egy évvel ezelőtt az egész csapatot megosztotta a kérdés, hogy milyen method mixet, vagy mixeket készítsünk. Természetesen adott volt a módszerből (methood feeder) eredő alapvető elvárás, hogy a lehető legmagasabb beltartalommal ruházzuk fel az etetőket. Szerencsére nekünk rendelkezésünkre állt ehhez a csontiliszt, így a beltartalmi kérdés kis túlzással ki volt pipálva. (Persze ennél ez kicsit bonyolultabb, de a csontiliszt egy jó alapot szolgált a kajáknak és annak az irányvonalnak, amit a mai napig képviselünk).
Az egyetlen dolog, amibe nem jutottunk dűlőre az-az volt, hogy szezonális mixeket készítsünk-e, értem ez alatt, hogy téli és nyári mixet, - esetleg mind a négy évszakra -, vagy hozzunk létre egy olyan komplex etetőt, ami minden körülmények között szépen szerepel. Az utóbbi kapcsán most biztosan sokan gondolják, hogy olyan etető nincs, ami minden szituációban átlagon felül adja a halat. Nos, ez az a kérdéskör, ami a teszthorgászaink körében is a legtöbb „vitát” generálta. Az erősen hallisztes kaják már sokak számára bizonyítottak a horgászatok során, ezért a Stinky mix kapcsán számunkra is evidens volt, hogy kezdésnek egy hasonló, de a csontiliszt miatt mégis gerinceiben eltérő „csontis-halas” etetőt dobjunk a piacra. Szóval a Stinky Mix a hallisztek és a csontiliszt kombinálásával tényleg egy igazi „erőgép” lett. Minden évszakban bizonyított és átlagon felül adta a halat.
Mielőtt folytatnám az etetők történetét, engedjétek meg, hogy rövid kitérőt tegyek a tesztelésekre, mert ez az a témakör, ami szorosan összefügg azzal, hogy miért született meg a Sweet Method gondolata.
A teszteléseket direktben egy 13 fős csapat végzi, akikhez csatlakoznak még alkalmanként más horgászok is, hogy minél szélesebb spektrumban kapjunk visszaigazolást arról amit létrehoztunk.
Horgászunk telepített magántavakon, telepített egyesületi vizeken, vadvizeken, a Balatonon, a Fertő-tavon, holtágakon a Tiszán, Ausztriában, Franciaországban és Angliában egyaránt. Tehát rengeteg helyszínen vannak bevetve a termékek, hogy lássuk mikor, hol, hogyan szerepelnek.
A különböző helyszínek mellett különböző szituációkat is teremtettünk, például rögtönzött versenyeken vagy szervezett versenyeken való részvétellel.
A versenyek kapcsán a 2017-es év számomra, és a többi teszthorgászunk számára is részben a „beáldozásról” szólt. Miért a beáldozásról? A válasz nagyon egyszerű. Ahhoz, hogy egy igazán releváns képet kapjunk egy termékről, a legjobb tesztelés a vele való versenyzés. Aki már vett részt korábban legalább amatőr versenyeken, az tudja, hogy rengeteg horgász használ házilag kevert etetőket, brutálisan magas beltartalommal.
Ezen házi keverékek készítése több téren is könnyebb, mint egy eladásra szánt etetőanyag gyártása. Piacra szánt etetőanyagot úgy kell készíteni, hogy kiváló minőségű legyen, sok halat lehessen vele fogni, és azt normális áron el is lehessen adni. Tehát míg házilag szinte a végtelenségig lehet húzni a beltartalmat, eladásra szánt termék esetén már nem biztos, hogy 6000 ft/ kiló áron majd azt valaki meg is veszi.
Mi egy ilyen, piaci forgalomba hozható etetőanyaggal mentünk neki azoknak a versenyeknek, ahol sokan „csilliárdokért” összerakott házi kajákat használtak.
Ezzel egyébként semmi gond nincs, leszámítva, hogy több esetben az embernek be kell érnie egy negyedik vagy egy ötödik hellyel is, és nem mindig csilloghat az érem a nyakunkban. (Megjegyezném, hogy nem minden az etetőanyagon múlik, de azokon a versenyeken ahol a method módszer engedett, azért nagyon sokat nyom a latba.)
Bevallom őszintén, én az a típus vagyok, aki folyamatosan gyűjti az információt. Minden mondatra figyelek a horgásztársaktól és minden mozdulatukat vizsgálom. Egy nyári estén borozgattam Erdei Attilával és ő mondta rólam, hogy vigyázni kell velem, mert minden információt szívok magamba és felhasználok. Persze mindezt mosolyogva, pozitív értelemben mondta. Én ezt hívom tanulási folyamatnak. A versenyhorgászat egy olyan dolog hazánkban, amiben az ember autodidakta módon fejlődik, én pedig gyorsan realizáltam ezt. Valóban gyűjtöm az információt. Feldolgozom, értékelem, majd hasznosítom ha úgy van.
Több versenyen álltam fel a ládámról és sétáltam át ahhoz a sporihoz aki nálam sokkal nagyobb tempóban húzta a halat, hogy megnézzem mit csinál, mivel etet. Természetesen embere válogatja, hogy engednek-e betekintést mondjuk az általuk használt etetőanyagba, de tapasztalataim szerint a többség azért rugalmas ebben.
Ezek voltak azok az esetek, amikor észrevettem, hogy a halas jellegű kaják kevésbé működnek és kezdtem elgondolkodni azon, hogy mit kellene csinálnunk, hogy az általában jól működi Stinky Mix mellé legyen valami a csalizótálcámon, ami kihúz a slamasztikából.
Ekkor született meg a Sweet method gondolata, és annak a szisztémáé, miszerint se a szezonalitásra, se az egyedüli komplexitásra nem építjük fel a method palettánkat.
Tisztára emlékszem a pillanatra, amikor a termékfejlesztésért felelős másik kollégával összenéztünk és ugyan arra gondoltunk. Két féle, egymástól gerinceiben eltérő method mix kell, de mindkét esetben magas fehérje tartalmú! Két olyan mix, amik szinte teljesen lefedik a halak igényeit. Így jött létre a Stinky és Sweet páros, amik nélkül azóta se megyünk ki methodozni. Természetesen rengeteget teszteltük párban őket ismét versenyeken, és elégedetten konstatáltuk, hogy beigazolódott a tervünk, miszerint ha nem ment aktuálisan az egyik, akkor a másikra váltva azonnal megindultak a kapások. Tehát ebben a brutálisan erős, házilag tuningolt „etetőanyag versenyben”, amikkel az amatőr versenyek kapcsán találkoztunk, a termékeink nagyon szépen állták a sarat! Ennek pedig az elért eredmények a bizonyítékai!
Terveim szerint amint kész leszünk a csalizópelletekkel is, szeretnék összeállítani egy „method pakkot”, ami akciós áron lesz elérhető és tartalmazni fogja ezt a két etetőanyagot és a hozzájuk legjobban passzoló csalit is, hogy a horgászoknak már csak a tökéletes szerelékkel és a jó dobásokkal kelljen foglalkozniuk.
A Sweet Method februártól lesz elérhető a webshopunkban és a boltokban! Remélem titeket is hozzásegítenek a csonti tartalmú termékek egy sikeres horgászathoz! Görbüljön!
Szabó Ádám
Csali Hungária Team
Írj hozzászólást